Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ezine Meslek Yüksekokulu DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ

Kurumsal Bilgiler

PROGRAMIN TANIMI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ezine Meslek Yüksekokulu’na bağlı olarak oluşturulan Dış Ticaret Bölümü, tek program kapsamında sosyal bilimler alanında eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir: Dış Ticaret Programı Kamu ve özel sektör için ön lisans düzeyinde ara eleman sıfatını kazandırma amacıyla öğrencilerine öğrenim imkânı verecek olan bölümümüz, dış ticaret ve gümrük dallarında teorik ve uygulamalı eğitim vermektedir. Lisans öğrenimine devam isteğinde ve gerekli şartlara haiz olanlar, Dikey Geçiş Sınavı yoluyla bu imkândan faydalanabilirler. Meslek Yüksekokulumuzda ilk olarak örgün öğretim 2014 - 2015 akademik yılında Dış Ticaret Bölümü'ne bağlı Dış Ticaret Programı açılmıştır. Program kontenjanı 41 kişidir. Eğitim dili Türkçedir.

MİSYON & VİZYON

Dış Ticaret Bölümünün misyonu, öğrencilere küresel ticaretin dinamiklerini anlamaları, uluslararası ticaretin gereksinimlerini karşılayacak bilgi ve becerilere sahip olmalarını sağlamak ve dış ticaret sektöründe başarılı bir kariyer yapmalarına olanak tanımaktır. Aynı zamanda, bölüm, dış ticaret alanında rekabetçi ve etik bir şekilde faaliyet gösteren profesyoneller yetiştirerek ülkenin dış ticaret hacmini artırmaya katkıda bulunmayı amaçlar.

Dış Ticaret Bölümünün vizyonu, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, dış ticaret alanında lider bir eğitim merkezi olmaktır. Bölüm, öğrencilere en son endüstri trendleri ve küresel ekonomik gelişmeler konusunda bilgi sağlayarak, mezunlarını dış ticaret dünyasına mükemmel bir şekilde hazırlamayı hedefler. Ayrıca, dış ticarette sürdürülebilirlik ve etik değerlere odaklanarak sektörde önemli bir değişim ve gelişimi teşvik etmeyi amaçlar.

AMAÇLAR & HEDEFLER

Ezine Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü, üniversitemize bağlı birimlerde gelişen bilimsel, akademik, kültürel hedefler paralelinde çağdaş bir dış ticaret eğitimi vermeyi amaçlamaktadır. Küreselleşmenin beraberinde getirdiği yoğun rekabet ortamında işletmelerin var olan veya potansiyel üretim kapasitelerini, ülkemizin dış ticaret hedefleri doğrultusunda yönetmek, işletmelerin dış ticaret konusunda bilgi ve beceri düzeyine sahip personel açığını kapatmaya katkıda bulunmak.

Mesleki alanda günümüz koşullarının zorunlu kıldığı mesleki terminolojiye sahip, uluslararası mesleki dili iyi kullanabilen, işletmelerin temel amaç ve fonksiyonları ile dış çevre arasında bağlantı kurabilen, ulusal ve uluslararası değişimleri takip edip bu değişimlere göre işletme pozisyonlarını belirleyebilen, dış ticaret işlemlerinde kullanılan belge ve dokümanları tanıyan ve düzenleyebilen, kambiyo rejimi, dış ticarette kullanılan ödeme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olan, dış ticaret mevzuatı ve mevzuattaki değişimlere hâkim, dış ticaret işlemlerindeki finansman, muhasebe ve vergilendirme konusunda bilgi sahibi, lojistik ve operasyonel işlemleri yürütebilen, yazılı ve sözlü iletişimde yetkin ve iletişimi güçlü meslek elemanlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir.

AKADEMİK KADRO

Öğr. Gör. Celal Selim BİNAY - Bölüm Başkan V. ve Öğrenci Danışmanı

Öğr. Gör. Muhittin EKİCİ - Öğrenci Danışmanı

Öğr. Gör. Uğur TOPÇU - 13B4